تحقیق اصلاح ساختار مؤسسات و ابزار هاي مالي بازار پول و سرمايه بر اساس تعاليم اسلام 30

دسته بندي : دانش آموزی و دانشجویی » دانلود تحقیق
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل :  word (..doc) ( قابل ويرايش و آماده پرينت )
تعداد صفحه : 29 صفحه

 قسمتی از متن word (..doc) : 
 

‏اصلاح ساختار مؤسسات و ابزار هاي مالي بازار پول و سرمايه بر اساس تعاليم اسلام
‏چكيده: يكي ازعوامل مؤثر در رشد و توسعه جوامع پيشرفته وجود بازارهاي پول و سرمايه فعال است، مؤسسه هاي پولي و مالي با استفاده از روش ها و ابزارهاي متنوع، واسطة پويا و كارآمدي بين صاحبان وجوه مازاد ومتقاضيان وجوه هستند. آنها باطراحي ابزارهاي جديد، اهداف، سليقه ها و روحيات مختلف مشتريان خود را پاسخ مي دهند.
‏مطالعة نظام مند آموزه هاي اقتصادي اسلام نشان مي دهد علي رغم تحريم ربا، مي توان با استفاده ازانواع معاملات مجاز اسلامي به طراحي انواع مؤسسه ها و ابزارهاي مالي به روز و كار آمد اقدام كرد.
‏اين مقاله بامروري بر معيار هاي اساسي بازارپول و سرماية كارآمد و با استفاده از قراردادهاي مجاز شرعي نشان مي دهد كه چگونه با انجام تغييرات اصلاحي نسبت به مؤسسات موجود و يا ابداع مؤسسات جديد مي توان به بازار پولي و مالي جامع و كامل دست يافت.
‏واژه هاي كليدي: عقود مبادله اي، عقود مشاركتي، قرض الحسنه، مؤسسه هاي پولي غيرانتفاعي، مؤسسه هاي مالي انتفاعي بدون ريسك، مؤسسه هاي مالي انتفاعي همراه ريسك.
‏ مقدمه
‏مطالعات نظري و تجربي نشان مي دهد كه سرمايه نقش مهمّي در رشد و توسعه اقتصادي دارد، افزايش حجم سرمايه، هم به طور مستقيم، به عنوان يكي از عوامل توليد و هم از طريق افزايش بهره وري ديگر عوامل، سبب بالا رفتن اشتغال، توليد و رفاه جامعه مي شود. اين درحالي است كه در هر كشوري، گروهي از مردم و مؤسسه ها وجود دارند كه از يك طرف منابع مالي مازاد دارند و از طرف ديگر به عللي چون نبود علاقه، وقت، تجربه، ترس از مخاطره ها به سرمايه گذاري مستقيم اقدام نمي كنند در نقطه مقابل گروهي از فعالان اقتصادي و صاحبان دانش و تجربه هستند كه براي فعاليت اقتصادي به منابع مالي نياز دارند.
‏در جوامع پيشرفته نهاد ها و مؤسسه هاي فعّال بازار پول و سرمايه توانسته اند با طراحي ابزارهاي مالي مناسب، وجوه و سرمايه هاي نقدي صاحبان پس انداز را جذب و در اختيار متقاضيان و سرمايه گذاران قرار دهند و از اين طريق، سرمايه هاي راكد را به سرمايه هاي مفيد و موّلد تبديل كنند.
‏دراين مقاله با بررسي معيار هاي اساسي بازار پول و سرماية كارآمد، وضعيت مؤسسات پولي و مالي ايران نقد و بررسي مي شود سپس طرحي جهت اصلاح ساختار بازار پول و سرمايه براساس تعاليم اسلام پيشنهاد مي گردد.
‏الف. معيار هاي اساسي بازار پول و سرماية كارآمد
‏بازار پول و سرمايه، زماني موفق به تحقق اهداف خود مي شود كه معيارهاي زير را داشته باشد
‏1.هماهنگي با عقايد و فرهنگ عمومي جامعه
‏نظام مالي، نهادها و ابزارهاي مورد استفاده در بازار پول و سرمايه در درجة اوّل بايد با فرهنگ عمومي مردم به ويژه با اعتقادات ديني و مذهبي آنان سازگار باشد چرا كه در غير اين صورت، استمرار و پايداري لازم را نخواهند داشت و به تدريج از عرصه مبادلات خارج خواهند شد. مؤسسه هاي گوناگوني كه در طول پنجاه سال گذشته پديد آمده و به رغم درخشش هاي اوليه، به جهت مخالفت هاي مراجع مذهبي و متدينين به تدريج رو به افول گذاشته اند شاهد گوياي اين مطلب است.
‏2.همسويي با اهداف و انگيزه هاي شركت كنندگان
‏نظام مالي موفق بايد به اهداف و انگيزه هاي شركت كنندگان (عرضه كنندگان و متقاضيان وجوه) توجه كافي داشته باشد تا بتواند به صورت مستمر و فزاينده توجه آنان را به مشاركت در نظام جلب كند. روشن است كه اين اهداف و انگيزه ها در افراد گوناگون، حتي در يك فرد متفاوت است.
‏به صورت كلي مي توان اهداف زير را براي عرضه كنندگان و متقاضيان وجوه، در جامعه ايران اسلامي مطرح كرد.
‏اهداف عرضه كنندگان وجوه
‏- حفظ و نگهداري وجوه
‏- تسهيل در مبادلات پولي
‏- كسب سود
‏- مشاركت در اعطاي قرض الحسنه براي رسيدن به ثواب معنوي و اخروي
‏- كمك به عمران و آباداني كشور
‏اهداف متقاضيان وجوه
‏- تهيه پول براي خريد كالاها و خدمات
‏- تهيه سرمايه درگردش كوتاه مدت براي فعاليت اقتصادي
‏- تهيه سرمايه بلند مدت براي فعاليت اقتصادي
‏نظام مالي جامع بايد نهادها وابزارهاي كافي براي پاسخگويي به همه اين اهداف را داشته باشد تا همه عرضه كنندگان و تقاضا كنندگان وجوه بتوانند از طريق آنها به اهداف و مقاصدشان دست يابند.
‏3. همسويي با روحيات شركت كنندگان
‏شركت كنندگان بازارهاي پول وسرمايه را صاحبان وجوه مازاد و متقاضيان وجوه تشكيل مي دهند.
‏صاحبان وجوه به سه گروه ريسك گريز، ريسك پذير و متعارف تقسيم مي شوند.
‏گروه نخست مي كوشند با مؤسسه هايي كار كنند كه در زمان مشخص، سود معين و از قبل تعريف شده اي به آنان بپردازد. هر چند نرخ آن در مقايسه با سود انتظاري ديگر مؤسسه ها كمتر باشد. در مقابل, گروه دوم به دنبال مؤسسه هايي هستند كه در قبال تحمل ريسك و مخاطره، سود انتظاري بالاتري ارائه كنند. و گروه سوم به مؤسسه هاي معتبر و خوش نام مي انديشند هر چند درجاتي از ريسك و مخاطره هم داشته باشند.
‏متقاضيان وجوه به دو گروه عمده خانوارها و بنگاه هاي اقتصادي تقسيم مي شوند،
‏گروه نخست، متقاضي وجوه براي تأمين نيازمنديهاي مصرفي چون خريد كالا هاي اساسي هستند. اين گروه ترجيح مي دهند با مؤسسه هايي كار كنند كه نرخ هاي معين و از قبل تعريف شده دارند تا بتوانند براي باز پرداخت اقساط ماهيانه از محل درآمدشان برنامه ريزي كنند.
‏گروه دوّم، فعالان اقتصادي هستند كه براي تأمين يا تكميل سرمايه بنگاه اقتصادي تقاضاي تسهيلات مي كنند، اين گروه از جهت روحيه به سه دسته تقسيم مي شوند.
‏دستة اوّل سرمايه گذاران ريسك پذيرند و ترجيح مي دهند خود عهده دار تمام مخاطره هاي بنگاه اقتصادي باشند و كسي را به عنوان شريك نمي پذيرند و ترجيح مي دهند با موسسه هايي كار كنند كه طبق قرار داد هاي با سود معين و از قبل تعريف شده تسهيلات مي دهند.
‏دستة دوّم افراد ريسك گريزند و ترجيح مي دهند تا جايي كه مي توانند مخاطره هاي سرمايه گذاري را به ديگران منتقل كنند در نتيجه در تأمين سرمايه سراغ مؤسسه هايي مي روند كه در ريسك بنگاه مشاركت كنند.
‏دسته سوّم افراد متعارف و معمولي هستند و ترجيح خاصي ندارند و متناسب با وضعيت روز و مصالح بنگاه تصميم مي گيرند و به طور معمول تركيبي از دو نوع مؤسسه را انتخاب مي كنند يعني بخشي از سرمايه مورد نيازشان را از مؤسسه هاي مشاركتي و بخش ديگر را از مؤسسه هاي پولي با سود معين تأمين مي كنند.
‏نظام مالي جامع و كامل بايستي متناسب با روحيات مختلف عرضه كنندگان و تقاضا كنندگان وجوه، مؤسسات مالي و ابزارهاي مالي متنوع داشته باشد.
‏4. شفافيت اطلاعات
‏تنوع اهداف، انگيزه ها و روحيات مشتريانِ بازارهاي پولي و مالي اقتضا مي كند مؤسسه هاي فعال در آن بازار از جهت حوزه كاري، ابزارهاي مالي، قراردادها و نرخ ها، اطلاعات دقيق و به روز به مشتريان داده آنان را در انتخاب بهينه ياري كنند، مرزبندي مشخص كاري بين مؤسسات موجب شكل گيري كالاهاي مالي همگن شده رقابت را بالا مي برد، درنتيجه حاشيه سود واسطه گري و زمينه هاي بورس بازي كاذب از بين رفته سود صاحبان وجوه و متقاضيان وجوه افزايش مي يابد.
‏5. قابليت انطباق با بازارهاي مالي بين المللي
‏گرچه دغدغه اصلي بازار پولي و مالي، سامان دادن عرضه و تقاضاي وجوه داخلي است، لكن با پيشرفت هاي بازارهاي مالي بين المللي و گسترش ارتباطات و همكاري هاي فرا ملي نمي توان به بازار مالي داخلي بسنده كرد، بايد در طراحي نهادها و ابزارها حداكثر دقت و ظرفيت را به كار برد تا در مواقع نياز، چه در طرف عرضه سرمايه نقدي و چه در طرف تقاضا بتوان با بازارهاي پولي و مالي بين المللي به ويژه كشورهاي اسلامي تعامل داشت.
‏ب. وضعيت موجود بازار پول و سرمايه ايران
‏مطالعه مؤسسه ها و نهادهاي فعّال دربازار پولي و مالي ايران چون صندوق هاي قرض الحسنه، مؤسسه هاي مالي و اعتباري، بانك هاي تجاري و تخصصّي، بازار سهام، شركت هاي سرمايه گذاري بيان گر واقعيت هاي زير است.
‏1. فقدان هماهنگي كامل با عقايد و فرهنگ عمومي جامعه

 
دسته بندی: دانش آموزی و دانشجویی » دانلود تحقیق

تعداد مشاهده: 4217 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: .doc

تعداد صفحات: 29

حجم فایل:24 کیلوبایت

 قیمت: 8,000 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل


اصلاح ساختار مؤسسات و ابزار هاي مالي بازار پول و سرمايه بر اساس تعاليم اسلام 30 ورد

اصلاح ساختار مؤسسات و ابزار هاي مالي بازار پول و سرمايه بر اساس تعاليم اسلام 30 ورد - ‏اصلاح ساختار مؤسسات و ابزار هاي مالي بازار پول و سرمايه...

قیمت : 18,000 تومان

توضیحات بیشتر دریافت فایل

تحقیق اصلاح ساختار مؤسسات و ابزار هاي مالي بازار پول و سرمايه بر اساس تعاليم اسلام 30

تحقیق اصلاح ساختار مؤسسات و ابزار هاي مالي بازار پول و سرمايه بر اساس تعاليم اسلام 30 - ‏اصلاح ساختار مؤسسات و ابزار هاي مالي بازار پول و سرما...

قیمت : 8,000 تومان

توضیحات بیشتر دریافت فایل