دانلود مقاله در مورد حد و پيوستگي 21 ص
دسته بندي :
مقاله »
مقالات فارسی مختلف
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل : word (..doc) ( قابل ويرايش و آماده پرينت )
تعداد صفحه : 22 صفحه
قسمتی از متن word (..doc) :
1
موسسه علامه قطب راوندي
عنوان
حد و پيوستگي
2
حد و پيوستگي
حد متغير، متغير X و عدد ثابت a را در نظر مي گيريم اگر x بي نهايت به a نزديک شود (از سمت چپ يا راست) بطوريکه فاصله x تا a از هر عدد بسيار کوچکي مانند e ( اپسيلون) کمتر شود ولي x بر a منطبق نگردد در آنصورت مي گويند x به سمت a ميل مي کند و يا به عبارت ديگر، حد x برابر a ميباشد، که در شکل زير نشان داده شده است:
0
شکل
حد تابع: تابع fa= حد در نظر مي گيريم اگر x به سمت a ميل شد يعني بي نهايت به a نزديک شود آنصورت تابع (x)f ممکن است به سمت عددي مانند L، بي نهايت نزديک شود که به آن، حد تابع مي گويند و به صورت زير نشان ميدهند:
( حد f(x) وقتي که xبه سمت a ميل ميکند برابر با L است) limy=lim f(x)= L
مثال) تابع y=x+1 در نظر مي گيريم. اگر x به عدد 3 نزديک شود، y به عدد 4 نزديک ميگردد. نزديک شدن x به 3 از دو سو امکان پذير است، يکي اينکه با مقادير کمتر از 3 (از سمت چپ) به سمت 3 ميل کند و ديگر آنکه با مقادير بزرگتر از 3 (از سمت راست) به سمت 3 ميل ميکند که در جدول زير نشان داده شده است:
2/1
1/1
01/1
0001/1
999/1
99/1
9/1
2/2
x
2/4
1/4
01/4
0001/4
999/3
95/3
9/3
8/3
y
فرض کنيم تابع f در بازه باز (a,) تعريف شده باشد، عدد L را حد چپ f(x) در نقطه x0 مي نامند. اگر بتوان f(x) را به هر اندازه دلخواه به L نزديک کرد، به شرطي که عدد مثبت x-را به قدر کافي به صفر نزديک کنيم و در اين صورت مي نويسند:
Lim(f)= L
نکته:
وقتي نوشته ميشود lim f(x)=L به مقادير x در بازه باز (a,) توجه داريم، نه خود و شرط اوليه وجود حد چپ در آن است که تابع در يک بازه بازي مانند (a,) تعريف شده باشد.
مثال: تابع f با ضابطه f(x)=[x] را در نظر مي گيريم با توجه به نمودار تابع مي توان نوشت:
Lim f(x)=1
Y
2
3
1
x -1
2 1
فرض کنيم f تابعي باشد که به ازاي هر x از بازه باز (,b( تعريف شده باشد، عدد L را حد راست f(x) در نقطه مي ناميم اگر بتوان f(x) را به هر اندازه دلخواه به L نزديک کرد، به شرطي که عدد مثبت x- را به قدر کافي به صفر نزديک کنيم. در اين صورت مي نويسند:
Lim f(x)=L
نکته:
وقتي نوشته ميشود lim f(x)=L به مقادير x درباره (,b) توجه داريم، نه خود و شرط اوليه وجود حد راست در آن است که تابع در يک بازه بازي مانند (,b) تعريف شده باشد.
مثال: تابع f را در نظر مي گيريم.
y
x 1 0 -1
حد تابع در يک نقطه
منظور از حد تابع r(x) در نقطه x=a اين است که حد چپ و راست تابع r(x) را در اين نقطه بدست آوريم و در اين دو حد با هم برابر شدند تابع f(x) در داراي حد ميباشد علامت lim f(x) نمايش مي دهيم بنابراين داريم:
Lim r(x)=lim r(x)= lim r(x)
توجه داشته باشيم که يک تابع در نقطه x=a در صورتي حد چپ يا راست دارد که حد بدست آمده، يک عدد حقيقي باشد نه موهومي.
مثال 1) حد تابع r(x) را وقتي x=1 بدست آوريد.
حل)
4
Lim r(x)= lim (3x)= 3*1=3 حد چپ تابع r(x)
Lim r(x)=lim r(x)=3
Lim r(x)=lim (x+2)= 1+2=3 حد راست تابع r(x)
بنابراين حد تابع فوق وقتي x=1 برابر با 3 ميباشد يعني:
Lim r(x)=3
صور مبهم
عبارت مبهم به عبارتي اطلاق ميشود که بي شمار جواب داشته باشد و داراي يک جواب منحص به فرد نباشد. برخي از صور مبهم عبارتند از
حد توابع وقتي x=a، اگر به صورت صور فرق درآيد، براي رفع ابهام، بر حسب مورد از حالات زير استفاده مي کنيم:
حالت اول،
اين حالت زماني پيش مي آيد که به ازاي مقدار خاصي از x هم صورت و هم مخرج صفر گردد. در اينگونه موارد، عاملي را که سبب صفر گرديدن صورت و مخرج شده است حذف مي نماييم و پس از حذف آن عامل (عامل مشترک) مقدار x را برابر a قرار مي دهيم. براي حذف اين عوامل، روش هاي زير را داريم.
الف) اگر تابع، کسري باشد صورت و مخرج را به عامل هاي اول تجزيه مي کنيم تا جايي که رفع ابهام شود و اگر با روش هاي معمولي نتوانيم صورت و مخرج را به عامل هاي اول تجزيه کنيم صورت و مخرج را برابر x-a تقسيم مي کنيم تا عامل ديگر تجزيه بدست آيد.
مثال 1) حد تابع را وقتي x=1 بدست آوريد.
حل)
(مبهم)
براي رفع ابهام، صورت و مخرج را به عامل هاي اول تجزيه مي کنيم:
مثال 2) حد تابع را وقتي x=1 بدست آوريد.