دانلود مقاله دكتر مصدق

دسته بندي : مقاله » مقالات فارسی مختلف
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل :  word (..docx) ( قابل ويرايش و آماده پرينت )
تعداد صفحه : 7 صفحه

 قسمتی از متن word (..docx) : 
 

1
‏به نام خدا
‏محمد مصدق‏ (‏۲۹ اردیبهشت‏ ‏۱۲۶۱‏ - ‏۱۴ اسفند‏ ‏۱۳۴۵‏) دولت‌مرد ایرانی و ‏نخست‌وزیر‏ ‏ایران‏ از ۱۳۳۰ تا ۱۳۳۲ بود.
‏وی همچنین به عنوان معمار ملی شدن ‏صنعت نفت ایران‏ که زیر نفوذ ‏بریتانیا‏ (‏شرکت نفت ایران و انگلیس‏ بعدها بریتیش پترولیوم ‏بی پی‏) بود شناخته می‌شود.‏[۱]
‏آغاز زندگی وجوانی
‏محمد مصدق‏ در سال ۱۲۶۱ هجری شمسی در تهران (به روایتی مصدق در روستای ‏آهو‏ از توابع ‏آشتیان‏ به دنیا آمده‌است که این روایت قویتر می‌باشد همانطور که اقای محمد رضا محتاط در کتاب نامداران اراک صفحه ۲۲۰ آورده‌است.) بدنیا آمد. پدرش میرزا هدایت‌الله آشتیانی معروف به «وزیر دفتر» از بزرگمردان ‏دوره‌ ناصری‏ و مادرش ملک تاج خانم (نجم السلطنه) فرزند ‏عبدالمجید میرزا فرمانفرما‏ و نوه ‏عباس میرزا‏ ولیعهد ‏قاجار‏ و نایب‌السلطنه ایران بود.

در سال ۱۳۱۴ دائی مصدق (‏عبدالحسین میرزا فرمانفرما‏) در حالیکه محمد مصدق ۱۷ سال بیشتر نداشت با بقیه افراد فامیل مادری بر علیه اتابک توطئه کردند و با دسیسه اتابک را کنار زدند و مصدق مستوفی خراسان شد.
‏هنگام مرگ میرزا هدایت‌الله در سال ۱۲۷۱ شمسی محمد ده ساله بود، و ‏ناصرالدین شاه‏ علاوه بر اعطای شغل و لقب میرزا هدایت‌الله به پسر ارشد او میرزا حسین خان، محمد را «مصدق‌السلطنه» نامید.
‏محمد خان مصدق‌السلطنه پس از تحصیلات مقدماتی در ‏تبریز‏ به تهران آمد، به ‏مستوفی‌گری‏ خراسان گمارده شد و با وجود سن کم در کار خود مسلط شد و توجه و علاقه عموم را جلب نمود.
‏مصدق‌السلطنه در اولین انتخابات دوره مجلس ‏مشروطیت‏ به نمایندگی از طبقه اعیان و اشراف ‏اصفهان‏ انتخاب شد ولی ‏اعتبارنامه‏ او به‌دلیل سن او که به سی سال تمام نرسیده بود رد شد.
2
‏مصدق‌السلطنه در سال ‏۱۲۸۷‏ خورشیدی برای ادامه تحصیلات خود به ‏فرانسه‏ رفت و پس از خاتمه تحصیل در مدرسه علوم سیاسی پاریس به ‏سویس‏ رفت و به اخذ درجه دکترای حقوق در ‏دانشگاه نوشاتل‏ نائل آمد.
‏والی‌گری و وزارت
‏مراجعت مصدق به ایران با آغاز ‏جنگ جهانی اول‏ مصادف بود. مصدق‌السلطنه با سوابقی که در امور مالیه و مستوفی‌گری خراسان داشت به خدمت در ‏وزارت مالیه‏ دعوت شد. قریب چهارده ماه در کابینه‌های مختلف این سمت را حفظ کرد. در حکومت ‏صمصام السلطنه‏ به علت اختلاف با وزیر وقت مالیه (مشار الملک) از معاونت وزارت مالیه استعفا داد و هنگام تشکیل کابینه دوم ‏وثوق الدوله‏ عازم اروپا شد. در این دوران ‏قرارداد ۱۹۱۹‏ به امضای وثوق‌الدوله رسید و مخالفت گسترده آزادی‌خواهان ایرانی با آن شروع شد. دکتر مصدق نیز در اروپا به انتشار نامه‌هاو مقاله‌هائی در مخالفت با این قرارداد اقدام کرد.
‏اندکی بعد ‏مشیرالدوله‏ که به جای وثوق الدوله به نخست‌وزیری انتخاب شد، او را برای تصدی وزارت عدلیه به ایران دعوت کرد.
‏در مراجعت به ایران از طریق بندر ‏بوشهر‏، پس از ورود به ‏شیراز‏ بر حسب تقاضای محترمین فارس به والیگری (استانداری) فارس منصوب شد و تا ‏کودتای سوم اسفند ۱۲۹۹‏ در این مقام ماند.
‏پس از کودتای ‏سید ضیاء‏ و ‏رضاخان‏، دکتر مصدق دولت کودتا را به رسمیت نشناخت و از مقام خود مستعفی گشت. پس از استعفا از فارس عازم تهران شد ولی به دعوت سران ‏بختیاری‏ به آن دیار رفت.
‏با سقوط کابینه سید ضیاء، ‏قوام السلطنه‏ به نخست وزیری رسید و دکتر مصدق را به وزارت مالیه (دارائی) انتخاب کرد.
‏با سقوط دولت قوام السلطنه و روی کار آمدن مجدد مشیرالدوله از مصدق خواسته شد که والی ‏آذربایجان‏ شود. بخاطر سرپیچی فرمانده قشون آذربایجان از اوامرش بدستور رضاخان سردار سپه، وزیر جنگ وقت، از این سمت مستعفی گشت و به تهران مراجعت کرد.

 
دسته بندی: مقاله » مقالات فارسی مختلف

تعداد مشاهده: 3887 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: .zip

تعداد صفحات: 7

حجم فایل:200 کیلوبایت

 قیمت: 14,000 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل