دانلود مقاله عاملهاي جامعهشناسانهي خشونت و پرخاشگري تماشاگران
دسته بندي :
مقاله »
مقالات فارسی مختلف
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل : word (..doc) ( قابل ويرايش و آماده پرينت )
تعداد صفحه : 35 صفحه
قسمتی از متن word (..doc) :
عاملهاي جامعهشناسانهي خشونت و پرخاشگري تماشاگران
چكيده
در بين فعاليّتهاي گوناگون ورزشي كه در سراسر دنيا انجام ميشوند، بيترديد ورزش فوتبال پُرطرفدارترين، پُرمشاركتترين و پُربينندهترين فعاليت و رشتهي ورزشي است. گسترش روزافزون ورزش سبب شده است كه مرزهاي جغرافيايي، نژادي، قومي، سياسي و عقيدتي را در نوردد. تحليلگران اجتماعي و فرهنگي در دهههاي اخير به پژوهش دربارهي انواع آداب، مناسك، ارزشها و الگوهاي اجتماعي رايج در ورزش فوتبال مبادرت ورزيدهاند. از جمله مسائل مهمي كه به ويژه در دو دههي اخير مورد توجه انديشمندان اجتماعي و جامعه شناسان قرار گرفته، بررسي و تبيين رويدادها و حوادث خشونت بار مربوط به فوتبال است. ”خشونت ورزشي“ چيست و چه عاملهايي در بروز آن مؤثر هستند. بسياري از انديشمندان با استفاده از چارچوبهاي نظري متفاوت براي پاسخ دادن به اين پُرسش تلاشكردهاند. مقالهي پژوهشي حاضر به واكاوي نمونهاي از فراگردهاي اجتماعي حايز اهميّت در ورزش فوتبال، يعني خشونت و پرخاشگري تاكيد دارد. در اين پژوهش، رفتارهاي پرخاشجويانه و بعضاً خشونتآميز تماشاگران مسابقات فوتبال جام قهرماني باشگاههاي ايران در شهر تهران، سال 1379-1380، مورد مطالعهي جامعهشناسانه قرار گرفتهاند.
.
هدف اين مطالعه سببشناسي خشونت و پرخاشگري تماشاگران ورزش فوتبال در ورزشگاههاست تا با تحليل كاركرد اجزاي تشكيل دهندهي ساختار رفتار تماشاگران طرفدار فوتبال، مشخص شود اختلال در كدام يك از آنها سبب بروز ”سوءكاركرد“ ميگردد.
نتيجهي پژوهش حاضر در مورد 404 نمونهي تصادفي تماشاگران و طرفداران پرسپوليس و استقلال است كه ضمن اذعان به بحراني نبودن رفتار طرفداران فوتبال در شهر تهران نشان ميدهد، متغيّرهاي اهميّت و حساسيت نتيجهي بازي از نظر كسب امتياز و تعيين جايگاه تيمهاي مورد علاقه در ردهبندي مسابقات قهرماني،حركات خشونتآميز و پرخاشجويانه بازيكنان در هنگام بازي و كيفيت داوري، عمدتاً بر بروز پرخاشگري كلامي طرفداران فوتبال تأثير ميگذارند. متغيّرهاي سن، ميزان كنترل و نظارت خانواده، پايگاه اقتصادي و اجتماعي تأثير منفي برگرايش طرفداران تيمهاي فوتبال مورد مطالعه به انجام رفتارهاي پرخاشجويانه و خشونتآميز دارند. متغيّرهاي سابقهي دعوا و نزاع، سابقهي تنش و ناكامي در فعاليّتهاي تحصيلي و آموزشي، مصرف سيگار، سابقهي تنش در محيط خانواده، سابقهي رفتار مجرمانه، داشتن دوستان و همالان داراي سابقهي جنايي، ارتباط با خويشاوندان داراي سابقهي جنايي، عزيمت جمعي و گروهي به ورزشگاه و ناسازگاري انتظارات ورزشي و راههاي تحقق آنها، داراي تأثير مستقيمي برگرايش به ارتكاب رفتارهاي پرخاشجويانه و خشونتآميز ورزشي طرفداران تيمهاي پرسپوليس و استقلال دارند.
واژههاي كليدي: جامعهشناسي، ورزش، خشونت، اوباشگري، پرخاشگري، ونداليسم، سوءكاركرد، تحليل كاركردي-ساختي